HAYVAN SAĞLIĞINDA PRONTECH
AVİAN İNFLUENZA(H5N1) HASTALIĞI
Avian influenza, halk arasında tavuk vebası veya kuş gribi olarak da bilinen, influenza
A grubu virüslerin neden olduğu, kanatlı hayvanlarda solunum ve sinir sistemine
ait belirtilerle birlikte yüksek morbidite ve mortalite hızı ile seyreden çok bulaşıcı
bir hastalıktır. Hastalık çok büyük ekonomik kayıplara yol açmaktadır. Ülkemizin
coğrafi özellikleri ve iklim yapısı , hastalığın saklayıcısı ve taşıyıcısı durumunda
olan göçmen kuşlar için uygun bir yapı gösterdiğinden , her zaman için bir riskin
mevcudiyeti söz konusudur.
Kontrol ve koruma:
Virüs, bulaştığı hayvan gübresinde soğuk havada 3 haftaya kadar canlı kalabilir.
Virüs suda 22 C° lik ısıda 4 günden fazla canlı kalabilirken 0 C° de ise 30 gün
canlı kalabilir. Ağır patojen özelliğe sahip virüs barındıran hayvan dışkısının
1 gramı 1 milyon kanatlı hayvana hastalık bulaştırabilir. En önemli kontrol önlemi
hastalıklı ya da virüse maruz kalmış olma ihtimali olan hayvanı mümkün olduğu
kadar hızlı itlaf etmektir. İtlaf edilmiş hayvanların mutlaka uygun şekilde gömülmesi
gerekir (kireçlenerek ve yeterli derinliğe gömülerek). Çiftliklerin karantinaya
alınması ve H5N1 de etkili PRONTECH ile dezenfeksiyonu önerilir.
HAYVAN SAĞLIĞI
|
Enfeksiyon riskinin olduğu durumlarda; hayvan barınaklarının,( sığır, koyun, kanatlı,
at, kedi ve köpek vs.) ve su sistemlerinin dezenfekte edilmesi gereklidir. Veteriner
klinikleri, hastalıkların yayılmasında köprü görevi görür. Kliniklere hasta gelen
hayvanlardan bulaşma risklerini azaltmak için PRONTECH kullanmak yeterlidir. Veteriner
kliniklerinde bulunan kafesler riskli alandır.
|
PRONTECH UYGULAMA ALANLARI
• Kanatlı üretme çiftliklerinde
• Broyler ve damızlıkta
• Kesimhanelerinde
• Mezbahanelerde,
• At barınaklarında
|
• Kafes kuşları barınaklarında
• Kuluçkahanelerde
• Yumurtacılarda
• Büyükbaş ve Küçükbaş Hayvan Üretim Yerlerinde
• Balık Üretim tesislerinde
|
• Karides Üretim tesislerinde
• Veteriner ve Hayvan Barınaklarında
• Çöp Konteynırlarında
|
PRONTECH Hangi Hastalıklarda Kullanılır
*Şap
*Mantar
*Anthrax(şarbon)
*Brucellozis
*Leptospirozis
|
*Listeriozis
*mastitis
*Ruam(malleus)
*Tüberkülozis
|
|
ŞAP HASTALIĞI
Şap hastalığı ülkeler arası canlı hayvan ve hayvansal ürün ticaretini olumsuz yönde
etkileyen, büyük ekonomik kayıplara neden olan, çift tırnaklı hayvanların akut ve
çok bulaşıcı viral bir hastalığıdır.
SIĞIRLARDA ŞAP HASTALIĞINDA GÖRÜLEN SEMPTOMLAR
|
• Yüksek ateş,
• Titreme,
• Donuk ve cansız bakışlar,
• Salyalı ve şapırtılı ağız,
• Ağız, dil ve dudaklarda yaralar,
|
|
• Diş etlerinde hassasiyet ve içi dolu kabarcıklar, kabarcıklar birkaç saat sonra
açılır ve açık kırmızı renkli yaralar meydana gelir
• Hassas ve ızdıraplı ayaklar,
• Ağır vakalarda tırnak düşmesi,
• Süt veriminde azalma,
• Buzağılarda ölüm.
|
KOYUNLARDA ŞAP HASTALIĞINDA GÖRÜLEN SEMPTOMLAR
Sığırlarda görülen belirtilere ilave olarak;
• Durgunluk,
• Halsizlik,
• Aniden oluşan topallık,
• Sürüden ayrı yatma isteği,
• Kuzularda ölüm.
|
Şap hastalığının meydana getirdiği kayıplar
• Süt ve et verimindeki kayıplar,
• Hayvanların gelişmesinde gerilik,
• Gebe hayvanlarda yavru atma,
• Özellikle genç hayvanlarda görülen oldukça yüksek oranda ölümler,
• Dış ticarete getirilen kısıtlamalardan doğan ekonomik kayıplar,
• Tedavi masrafındaki maliyet.
|
Şap Hastalığında Kontrol ve Koruma
*PRONTECH ile çevre iyice dezenfekte edilir. Prontech'li su ile çevre dezenfeksiyonu
sağlanır.
*Su kanalları-su tankları
*Yemlikler
*Buzağı kulübeleri
*Sağımhaneler
*Sağım makinaları
|
|
ŞARBON HASTALIĞI
Şarbon Bacillus anthracis isimli bakterinin sebep olduğu bir hastalıktır. Antraks
ismiyle bilinen şarbon özellikle sığır, koyun, keçi ve deve gibi otçul memeli hayvanların
bir hastalığı olmakla beraber insanlarda, diğer memelilerde ve bazı kuşlarda da
görülebilmektedir. Havayla temas eden şarbon bakterisi, spor denilen dış ortama
dayanıklı bir yapıya dönüştüğünden yıllarca hastalık yapabilme özelliğini sürdürür.
Hayvanların bu bakterilere temasıyla da hastalık tekrar ortaya çıkar. etkeni; hareketsiz,
aerob, gram pozitif özelliğindedir.
Hastalık hayvanlara oral yolla, derideki yaralarla ve solunumla bulaşır. Hastalığın
görüldüğü çiftlikler hasta hayvanların gömüldüğü yerler ve çevreleri bulaşma yönünden
tehlikeli yerlerdir.
ŞARBON HASTALIĞINDA GÖRÜLEN SEMPTOMLAR:
• Hayvanlarda yüksek ateş,
• Dalakta büyüme,
• Kanın katran gibi koyu renk alması
• Kanın pıhtılaşma özelliğinin kaybolması .
|
|
Şarbondan kontrol ve koruma
• Şarbonlu olduğundan şüphelenilen veya şarbondan ölen hayvanlar asla kesilmemeli
ve yüzülmemelidir.
• Şarbondan ölen hayvanlar mümkünse yakılarak imha edilmeli veya 2 metre derinliğinde
çukurlar açılarak üzerine sönmemiş kireç dökülüp gömülmelidir.
• Hasta hayvanların bulundukları yerler ve taşındıkları nakil vasıtaları temizlenmeli
, PRONTECH ile dezenfekte edilmelidir.
• Hasta hayvanların temas ettiği yem maddeleri, altlıklar ve gübre gibi bulaşık
materyaller yakılarak imha edilmelidir.
• Hastalık şüphesiyle yetkili birimler tarafından konulan müşahade ve karantina
süresi sona ermeden hayvanlar kesilmemeli ve etleri tüketilmemelidir.
• Şarbonun yayılmasını önlemek amacı ile öncelikle hastalığın konakçı olarak seçtiği
koyun, keçi, sığır, manda, at, kedi, köpek barınakları PRONTECH ile dezenfekte edilmelidir
Büyükbaş Çiftliklerinde PronTech Uygulaması
Taşınabilir bütün ekipmanlar çıkarılır, tüm altlık ve dışkı uzaklaştırılır, kaba
kir suyla yıkanır.
|
KULLANIMI
|
DOZ
|
UYGULAMA
|
NOT
|
Yüzeylerin dezenfeksiyonu
|
1gr/1L(400ppm)
|
Sprey
|
Tüm yüzey ıslanacak şekilde
|
Alanların dezenfeksiyonu
|
2gr/1L(800ppm)
|
Sisleme
|
Tüm alanı kaplıyacak şekilde
|
Ekipmanların dezenfeksiyonu
|
1gr/1L(400ppm)
|
Sprey veya daldırma
|
Direk Temas
|
Yemlik ve sulukların dezenfeksiyonu
|
2gr/1L(400ppm)
|
Direk temas
|
|
Biyofilmin Kontrolü
|
2gr/1L(800ppm)
|
Direk temas
|
|
Temiz altlık
|
1gr/1L(800ppm)
|
Sisleme
|
Tüm alanı kaplıyacak şekilde
|
Nakil araçlarının dezenfeksiyonu
|
1gr/1L(400ppm)
|
Doğrudan uygulama veya sprey
|
Tüm yüzey ıslanacak şekilde
|
Nakil araçlarının dezenfeksiyonu
|
2gr/1L(800ppm)
|
Sisleme
|
Tüm alanı kaplıyacak şekilde
|
çiftlik revirleri
|
2gr/L(800 ppm)
|
Sprey
|
Tüm yüzey ıslanacak şekilde
|
Hasta hayvanların padokları
|
2gr/L(800 ppm)
|
Sprey
|
Her hasta hayvan giriş ve çıkışında
|
Revir girişlerinde ayakların dezenfeksiyonu
|
1gr/L(400 ppm)
|
Direk suyu
|
3 günde bir solüsyon değiştirilir
|
Revir ekipmanlarının dezenfeksiyonu
|
2gr/L(800 ppm)
|
Sprey
|
Tüm yüzey ıslanacak şekilde
|
Not: Dezenfeksiyonun etkinliği için önce kaba temizlik yapılır, sonra tüm yüzeyler
yıkanır.
• 1000 litre suya 1kg prontech uygulanır.(400 ppm )
• 500 litre suya 1/2 kg prontech uygulanır.(400 ppm)
• 20 litre suya 20 gr prontech uygulanır.(400 ppm)
• Bir traktörün arkasında taşıdığı tahmini su 500 litredir.
• Hayvanları uygulama esnasında ahırdan çıkarmaya gerek yoktur.
• Kirlenmiş, tortulaşmış,süt sağım makinalarınıza bir defaya mahsus 2gr/L prontech
uygulanır. (800 ppm)
• Sağım makinanızda oluşan süt yağlarını bakterilerle birlikte söker atar.
• Sporlu bakterilerle mücadele söz konusu ise 2gr/Litre(800 ppm) PRONTECH 5 dakika
uygulanır
PRONTECH Kullanım Alanları
*Her çeşit hayvan barınağının dezenfeksiyonunda
*Çiftliklerde ki her çeşit alet ve ekipmanın dezenfeksiyonunda
*Sanitasyonu sağlanan yüzeylerin(duvarlar,yemlikler,suluklar ve benzeri yüzeyler)
rutin dezenfeksiyonunda
*Su sistemi dezenfeksiyonunda (Biyofilm)
*Zemin ve adsorban yüzeylerin dezenfeksiyonunda
*Hayvan ayak havuzlarında,
*Nakil araçlarının ve tekerleklerinin dezenfeksiyonunda
*Veteriner kliniklerinin dezenfeksiyonunda
PRONTECH dozaj pompası, sisleme cihazı ve ULV cihazı gibi farklı ekipmanlarla kullanıma
oldukça uygundur.
TAVUK ÇİFTLİKLERİNDE
Hayvanın canlı olarak naklinden itibaren; kesim, işleme, taşıma ve satış aşamalarında
teknolojik ve hijyenik kurallara uyulmadığı taktirde, pek çok çeşitte ve yüksek
sayıdaki mikroorganizma ile kontamine olabilen piliç eti, kısa sürede tüketilemez
duruma gelerek, büyük ekonomik kayıplara ve sağlık problemlerine neden olabilmektedir.
Özellikle son yıllarda, bütün dünyada artış gösteren hayvan ve hayvansal ürün kaynaklı
enfeksiyon ve intoksikasyonlar içerisinde, kanatlı etinden kaynaklananların önemli
bir yer tuttuğu da bildirilmektedir. İşletmeler tavuk etinde HACCP analizini özellikle
patojenleri elimine edebilmek ve tüketiciye sağlıklı bir ürün sunabilmek amacıyla
uygulamalıdır.
Kanatlı Etiyle Bulaşan Başlıca Patojen Mikroorganizmalar
• Salmonella spp.
• Campylobacter jejuni
• Listeria monocytogenes
• Clostridium perfringens
• Staphylococcus aureus
|
|
Salmonella nedir?
Salmonella çubuk şeklindeki, hareketli (hareketsiz olan S. gallinarum and S. pullorum
hariç), spor oluşturamayan ve Gram- negatif olan bir tür bakterinin adıdır. Yaygın
olarak hayvanlarda özelliklede kümes hayvanlarında görülür. Bu organizmanın kaynakları
su, toprak, böcekler, fabrika yüzeyleri, mutfak yüzeyleri, hayvan dışkıları, çiğ
et ve çiğ deniz mahsulleri sadece birkaçıdır
Belirtiler nelerdir?
Salmonella bulaşan kişilerde genel olarak baş ağrısı, ateş, mide krampları, ishal,
mide bulantısı ve kusma gibi belirtiler görülür. Bu belirtiler genellikle 4-7 gün;
bazen de daha uzun sürer. Eklemlerle ilgili semptomlar 3-4 hafta sürebilir.
Kimler risk altındadır?
Bütün yaş grupları buna maruz kalabilir, fakat semptomları yaşlılarda, bebeklerde
ve hastalıklı insanlarda daha şiddetlidir.
Nasıl Bulaşır?
• Tüm hayvan türleri Salmonella spp . Taşır.
• Organizmalar yem ve çevreyi kontamine eder.
• Su sistemlerinden (biyofilm) bulaşır.
• Tüm Salmonella’lar potansiyel olarak patojeniktir.
• Salmonella organizmaları dirençlidir.
– Çöplerin içinde 144 gün
– Tüylerin içinde 4 yıl yaşarlar.
– Fare, kuşlar, balık, hayvan proteini,sinek, su (biyofilm)
ile bulaşır.
• Bakteri hücre içine penetre olur,antibiyotik tedavisinde bile varlığını sürdürür.
|
|
|
• Taşıyıcılıktaki genel durum ortaktır. (semptomlar azdır)
• Bazı türler dikey iletilir.(yumurta aracılığı ile )
• Düşük kontaminasyon kesimhanelerde Bağırsaklardan kaynaklanan yüksek oranda kontaminasyona
sebep olabilir.
• Enfeksiyonun bir çok potensiyel kaynağı sürülere yayılmasını önlemeyi hemen hemen
imkansız kılıyor.
• Slamonellosis sadece kanatlı problemi değildir. Bu aynı zamanda Halk Sağlığı problemidir.
• Endüstriye verdiği zarar çok büyüktür.
• Büyük zarar kontrol planı maliyetidir.
• Diğer bir zarar kontaminasyondan dolayı etlerde ve gıdalarda bulunması
|
DSÖ'NÜN GIDA ZEHİRLENMESİNE KARŞI ON ADIM KURALI
• Güvenli gıda seçin
• Gıdalarınızı tam olarak pişirin
• Pişmiş gıdaları vakit geçirmeden tüketin
• Pişmiş gıdaları dikkatli depolayın
• Pişmiş gıdanın tamamını ısıtın
|
• Pişmiş gıdayla çiğ gıda arasındaki teması önleyin
• Ellerinizi tekrar tekrar yıkayın
• Mutfak yüzeylerini temiz tutun
• Gıdaları hayvanlardan koruyun
• Saf ve temiz su kullanın
|
|
Kanatlı Eti Hijyeni (Kümesten sofraya güvenli üretim yaklaşımı)
• Saha bazında; kümes, klima sistemi ve su sisteminin dezenfeksiyonu
• Kesim aşamasında kesimhanenin dezenfeksiyonu
• İşleme, muhafaza, taşıma aşamasında yüzeylerin dezenfeksiyonu
PronTech Patojenleri nasıl elimine edileceğine dair fikirleri değiştirdi.
- PRONTECH güçlü ve benzersiz bir bakterisit,fungisit,virüsitve algasit ve sporosittir.Brolier,
damızlıklar,ticari yumurtacılar ve kesimhanelerde bulunan patojenlerin varyetelerini
kontrol ve elimine etmesinin yanı sıra kuluçkahanelerde dezenfeksiyonu ve korumayı
sağlar.
- PRONTECH Avian influenza,Gumboro,Salmonella sp,E.coli,Aspergilus sp ve diğerlerini
elimine eder.
- PRONTECH işletmenizin standart HACCP sanitasyon programına dahil edebilir,sizin
verim ve karlılığınızı büyük oranda artırır.
- PRONTECH biyofilme penetre olur ve su kanallarıyla yayılan mikroorganizmaların
kontaminasyon kaynağını ortadan kaldırır.
- PRONTECH ayrıca ekipmanları tepsileri araç gereçleri duvarları ve yerleri hiç
koku bırakmadan hızlı ve etkili bir şekilde dezenfekte eder.
- PRONTECH çok düşük toksisiteye sahip olup,pratik kullanım sağlar.Maske ,eldiven
yada özel giysi giymeye gerek kalmaz.
- PRONTECH çevreye dosttur. Tüm kanalizasyon sistemlerinde %100 geri dönüşümlüdür.
- Her alanda tek dezenfektan PRONTECH kullanımı yeterlidir.Elektiriksel şok etkisi
mikroorganizmalara etki ettiği için direnç gelişmez.Direnç gelişmediği için sürekli
kullanılmasında problem yoktur.
Aşağıda sıralananlar sayesinde pratik kullanım
• Stabilitesi (aşırı sıcaklıklarda satabil)
• Kuru boncuk formu
• Uçucu olmayan özelliği
• Depolama alanında düşük maliyet, granül formu sayesinde rahat taşıma ve ulaşım
• Kokusuz
• Tahriş edici olmayan
|
• Aşındırıcı olmayan
• Direnç yaratmayan.
• Ph 3-11 arlığında çalışma özelliği
• Organik madde varlığında etkili
• Biyofilmlerde etkili
• 30 saniyede mikroorganizmaların %99,999 kadarını elimine eden ideal yüksek düzey
dezenfektandır.
|
KANATLI ENTEGRELERİNDE HACCP UYGULAMA PROGRAMI
1-Damızlık Dezenfeksiyon Programı
KULLANIMI
|
DOZ
|
UYGULAMA
|
NOT
|
Yemlik ve su sisteminin dezenfeksiyonu
|
2gr/L(800ppm)
|
Direk temas
|
Devre aralarında
|
Biyofilmin kontrolü
|
2g/L (800 ppm)
|
Direk temas
|
Devre aralarında
|
Klima sistemleri
|
2g/L (800 ppm)
|
Direk temas
|
Devre aralarında
|
Alanların Dezenfeksiyonu
|
2g/L (800 ppm)
|
sisleme
|
Tüm alanı kapsayacak şekilde
|
Yüzeylerin Dezenfeksiyonu
|
1g/L (400 ppm)
|
Sprey
|
Tüm yüzeyler ıslanacak şekilde
|
Ekipmanların Dezenfeksiyonu
|
1g/L (400 ppm)
|
Sprey,yıkama
|
Direk temas
|
Çizmelerin ve tekerlerin dezenfeksiyonu
|
1g/L (400 ppm)
|
Direk suya
|
3 günde bir solüsyon değiştirilir
|
Kümeslerin dezenfeksiyonu
|
1g/L (400 ppm)
|
Yüzeylere serpme
|
Tüm yüzeyler ıslanacak şekilde
|
Ulaşım Araçları Dezenfeksiyonu
|
1g/L (400 ppm)
|
sprey
|
Tüm yüzeyler ıslanacak şekilde
|
Ulaşım Araçları Dezenfeksiyonu
|
2g/L (800 ppm)
|
sisleme
|
Tüm yüzeyler ıslanacak şekilde
|
Temiz altlık
|
2g/L (800 ppm)
|
sisleme
|
Tüm alanı kapsayacak şekilde.
|
2-Yumurtacı Dezenfeksiyon Programı
KULLANIMI DOZ
|
DOZ
|
UYGULAMA
|
NOT
|
Yemlik ve su sisteminin dezenfeksiyonu
|
2gr/L(800ppm)
|
Direk temas
|
Devre aralarında
|
Biyofilmin kontrolü
|
2g/L (800 ppm)
|
Direk temas
|
Devre aralarında
|
Klima sistemleri
|
2g/L (800 ppm)
|
Direk temas
|
Devre aralarında
|
Alanların Dezenfeksiyonu
|
2g/L (800 ppm)
|
sisleme
|
Tüm alanı kapsayacak şekilde
|
Yüzeylerin Dezenfeksiyonu
|
1g/L (400 ppm)
|
Sprey
|
Tüm yüzeyler ıslanacak şekilde
|
Ekipmanların Dezenfeksiyonu
|
1g/L (400 ppm)
|
Sprey,yıkama
|
Direk temas
|
Çizmelerin ve tekerlerin dezenfeksiyonu
|
1g/L (400 ppm)
|
Direk suya
|
3 günde bir solüsyon değiştirilir
|
Kümeslerin dezenfeksiyonu
|
1g/L (400 ppm)
|
Yüzeylere serpme
|
Tüm yüzeyler ıslanacak şekilde
|
Ulaşım Araçları Dezenfeksiyonu
|
1g/L (400 ppm)
|
sprey
|
Tüm yüzeyler ıslanacak şekilde
|
Ulaşım Araçları Dezenfeksiyonu
|
2g/L (800 ppm)
|
sisleme
|
Tüm yüzeyler ıslanacak şekilde
|
Temiz altlık
|
2g/L (800 ppm)
|
sisleme
|
Tüm alanı kapsayacak şekilde.
|
3-Broyler Dezenfeksiyon Programı
KULLANIMI DOZ
|
DOZ
|
UYGULAMA
|
NOT
|
Yemlik ve su sisteminin dezenfeksiyonu
|
2gr/L(800ppm)
|
Direk temas
|
Devre aralarında
|
Biyofilmin kontrolü
|
2g/L (800 ppm)
|
Direk temas
|
Devre aralarında
|
Klima sistemleri
|
2g/L (800 ppm)
|
Direk temas
|
Devre aralarında
|
Alanların Dezenfeksiyonu
|
2g/L (800 ppm)
|
sisleme
|
Tüm alanı kapsayacak şekilde
|
Yüzeylerin Dezenfeksiyonu
|
1g/L (400 ppm)
|
Sprey
|
Tüm yüzeyler ıslanacak şekilde
|
Ekipmanların Dezenfeksiyonu
|
1g/L (400 ppm)
|
Sprey,yıkama
|
Direk temas
|
Çizmelerin ve tekerlerin dezenfeksiyonu
|
1g/L (400 ppm)
|
Direk suya
|
3 günde bir solüsyon değiştirilir
|
Kümeslerin dezenfeksiyonu
|
1g/L (400 ppm)
|
Yüzeylere serpme
|
Tüm yüzeyler ıslanacak şekilde
|
Ulaşım Araçları Dezenfeksiyonu
|
1g/L (400 ppm)
|
sprey
|
Tüm yüzeyler ıslanacak şekilde
|
Ulaşım Araçları Dezenfeksiyonu
|
2g/L (800 ppm)
|
sisleme
|
Tüm yüzeyler ıslanacak şekilde
|
Temiz altlık
|
2g/L (800 ppm)
|
sisleme
|
Tüm alanı kapsayacak şekilde.
|
4-Kuluçkahane Dezenfeksiyon Programı
KULLANIMI DOZ
|
DOZ
|
UYGULAMA
|
NOT
|
Yumurtaların
|
2gr/L (800ppm) |
*Daldırma 10-15 dak(suyun sıcaklığı 38-40 C’de tutulmalıdır.
*sprey
*sisleme( 6-10 mikron)
|
Kuluçkalık yumurtalar toplamadan hemen sonra sağaltılmalıdır. |
Depo ve Soğuk odalar
|
2g/L (800 ppm)
|
Günde 2
*Sabah
*Öğleden sonra
|
*sprey :Tüm yüzeyler ıslanacak şekilde
* Sisleme :Tüm alanı kapsayacak şekilde (30dak) |
Kuluçkahanelerin (inkübatör odalarının)
|
2g/L (800 ppm)
|
Sisleme günde 2
*sabah
* Öğleden sonra |
Tüm alanı kapsayacak şekilde(30 dak) |
Kuluçkaların(inkübatör) ve kuluçka(çıkım makinalarının)
|
2g/L (800 ppm)
|
Sisleme -günde 1 |
Tüm alanı kapsayacak şekilde(30 dak) |
Kullanımdan önce ve sonra
(kuluçka makinalarının ,inkübasyon odalarının ,kuluçkanın ve kuluçkahanelerin)
|
2g/L (800 ppm)
|
Sprey |
Tüm yüzeylerin kaplanmış olduğundan emin olun. |
Biyofilmin kontrolü
|
2g/L (800 ppm)
|
Direk temas
|
Devre aralarında
|
Klima sistemleri
|
2g/L (800 ppm)
|
Direk temas |
Devre aralarında |
Alanların Dezenfeksiyonu
|
2g/L (800 ppm)
|
sisleme
|
Tüm alanı kapsayacak şekilde(30 dak) |
Yüzeylerin Dezenfeksiyonu
|
1g/L (400 ppm) |
Sprey
|
Tüm yüzeyler ıslanacak şekilde |
Ekipmanların(tepsiler,yumurta sepetleri vs.)
|
2g/L (800 ppm)
|
*5 dak daldırma
*sprey |
Solüsyonu silmeyin kurumaya bırakın |
Çizmelerin ve tekerlerin dezenfeksiyonu
|
1g/L (400 ppm)
|
Direk suya |
3 günde bir solüsyon değiştirilir
|
Ulaşım Araçları Dezenfeksiyonu
|
1g/L (400 ppm) |
Sprey |
Tüm yüzeyler ıslanacak şekilde |
Ulaşım Araçları Dezenfeksiyonu
|
2g/L (800 ppm)
|
sisleme
|
Tüm alanı kapsayacak şekilde
|
5-Kesimhane Dezenfeksiyon Programı
KULLANIMI DOZ
|
DOZ
|
UYGULAMA
|
NOT
|
Alanların Dezenfeksiyonu
|
2g/L (800 ppm)
|
sisleme
|
Tüm alanı kapsayacak şekilde
|
Yüzeylerin Dezenfeksiyonu
|
1g/L (400 ppm)
|
Sprey
|
Tüm yüzeyler ıslanacak şekilde
|
Ekipmanların Dezenfeksiyonu
|
1g/L (400 ppm)
|
Sprey,yıkama
|
Direk temas
|
Çizmelerin ve Tekerlerin Dezenfeksiyonu
|
1g/L (400 ppm)
|
Direk suya
|
3 günde bir solüsyon değiştirilir
|
Biyofilmin Kontrolü
|
1g/L (400 ppm)
|
Direk temas
|
Devre aralarında
|
Klima sistemleri
|
2g/L (800 ppm)
|
Direk temas
|
3 ayda bir
|
Ön Soğutucu Dezenfeksiyonu
|
1g/16L (25 ppm)
|
Doğrudan uygulama
|
Direk Temas
|
Soğutucu Dezenfeksiyonu
|
1g/16L (25 ppm)
|
Doğrudan uygulama
|
Direk Temas
|
Ulaşım Araçları Dezenfeksiyonu
|
1g/L (400 ppm)
|
sprey
|
Tüm yüzeyler ıslanacak şekilde
|
Ulaşım Araçları Dezenfeksiyonu
|
2g/L (800 ppm)
|
sisleme
|
Tüm yüzeyler ıslanacak şekilde
|
AT BARINAĞININ DEZENFEKSİYONU
PRONTECH DEZENFEKTAN
• Organik madde varlığında stabildir.
• Nötr pH ‘da olup, 3-11 pH aralığında çalışır.
• Biofilme penetre olur ve su kanallarıyla yayılan mikroorganizmaların kontaminasyon
kaynağını ortadan kaldırır.
• Mikroorganizmaların %99.999 kadarını 30 saniyede elimine eder.
• Hem temizler, hem dezenfekte eder,
• Daha sağlıklı bir ortam sağlar,
• İnsan, hayvan ve çevre sağlığına zarar vermez,
• Yer,yüzey,ekipman ve hava dezenfeksiyonunda etklidir.Mikroorganizmalara karşı
tam kontrol ve koruma sağlar
• Ahır yüzeyi, alet ve ekipmanın temizlik ve dezenfeksiyonunda idealdir.
• Geniş spektrumlu etkili bir dezenfektandır.
Hastalıklar nasıl bulaşır?
En önemli kaynak diğer atlardır.
1- Atlardan atlara direk temasla,
2- Aynı ahırda bakılan hayvanlarda solunum yoluyla,
3- Koşum takımı, eyer gibi ekipman, alet ve araçlar, ortak kullanılan yalak ve suluklarla,
4- Hasta atlarla uğraşan insanlarla.
|
|
At Barınaklarında PronTech Uygulama Tablosu
Taşınabilir bütün ekipmanlar çıkarılır, tüm altlık ve dışkı uzaklaştırılır, kaba
kir suyla yıkanır.
|
KULLANIMI
|
DOZ
|
UYGULAMA
|
NOT
|
Yüzeylerin dezenfeksiyonu
|
1gr/1L(400ppm)
|
Sprey
|
Tüm yüzey ıslanacak şekilde
|
Alanların dezenfeksiyonu
|
2gr/1L(800ppm)
|
Sisleme
|
Tüm alanı kaplıyacak şekilde
|
Ekipmanların dezenfeksiyonu
|
1gr/1L(400ppm)
|
Sprey veya daldırma
|
Direk Temas
|
Yemlik ve sulukların dezenfeksiyonu
|
2gr/1L(400ppm)
|
Direk temas
|
|
Biyofilmin Kontrolü
|
2gr/1L(800ppm)
|
Direk temas
|
|
Temiz altlık
|
1gr/1L(800ppm)
|
Sisleme
|
Tüm alanı kaplıyacak şekilde
|
Nakil araçlarının dezenfeksiyonu
|
1gr/1L(400ppm)
|
Doğrudan uygulama veya sprey
|
Tüm yüzey ıslanacak şekilde
|
Nakil araçlarının dezenfeksiyonu
|
2gr/1L(800ppm)
|
Sisleme
|
Tüm alanı kaplıyacak şekilde
|
çiftlik revirleri
|
2gr/L(800 ppm)
|
Sprey
|
Tüm yüzey ıslanacak şekilde
|
Hasta hayvanların padokları
|
2gr/L(800 ppm)
|
Sprey
|
Her hasta hayvan giriş ve çıkışında
|
Revir girişlerinde ayakların dezenfeksiyonu
|
1gr/L(400 ppm)
|
Direk suyu
|
3 günde bir solüsyon değiştirilir
|
Revir ekipmanlarının dezenfeksiyonu
|
2gr/L(800 ppm)
|
Sprey
|
Tüm yüzey ıslanacak şekilde
|
Not:
Dezenfeksiyonun etkinliği için önce kaba temizlik yapılır, sonra tüm yüzeyler yıkanır.
*1000 litre suya 1kg prontech uygulanır.(400 ppm )
*500 litre suya 1/2 kg prontech uygulanır.(400 ppm)
*20 litre suya 20 gr prontech uygulanır.(400 ppm)
*Bir traktörün arkasında taşıdığı tahmini su 500 litredir.
*Sporlu bakterilerle mücadele söz konusu ise 2gr/Litre(800 ppm) PRONTECH 5 dakika
uygulanır.
*Atları uygulama esnasında ahırdan çıkarmaya gerek yoktur.