GIDA ÜRETİM ve YEM TESİSLERİNDE
PRONTECH UYGULAMA ALANLARI
• Kesimhanelerde
• Mezbahanelerde
• Yem fabrikaları
• Otel ve restaurantlarda
• Gıda üretimi ve paketlemesi yapan tesislerde
|
|
5996 sayılı Veteriner hizmetleri,bitki sağlığı,gıda ve yem kanunu 11/06/2010 tarihinde
kabul edilmiş, 13 Haziran 2010 tarih ve 27610 Sayılı Resmi Gazete yayınlanmıştır.
Bu kanununun Gıda işletmecisi, HACCP ( tehlike analizi ve kritik kontrol noktaları
) ilkelerine dayanan gıda güvenilirliği sistemini kuracak ve uygulayacak.( Madde
29 ve madde30) ETKİN İLAÇ firması, biyogüvenlikte kullanılabilecek yeni teknoloji
,maksimumu koruma sağlayan, dezenfektan sektörünün atom bombası PRONTECH ‘i siz
kullanıcılarıyla buluşturuyor. PRONTECH kullanıldığı yüzeyde etkiyi 5 gün koruyan,
stabil, 30 saniyede hızlı etkiye sahip , kullanıcıya toksik olmayan, yüzeylerle
uyumlu ve kalıntı bırakmayan, mükemmel bir yer ve yüzey dezenfektanıdır.
PRONTECH ile çalışmak sanitasyon ve verimlilik görüşünüzü değiştirecektir.
PRONTECH entegrenizin standart HACCP sanitasyon programına dahil edilebilir ve sizin
verim ve karlılığınızı büyük oranda artırır.
HACCP= Gıda güvenliğinin sağlanmasına yönelik olarak uygulanan bir
sistemdir.
Biyogüvenlik nedir?
• Hastalıklara karşı ilk savunma noktasıdır
• Mikroorganizmaların girişinin önlenmesi ve bu işlemin başarılması
• Karmaşık olmayan basit işlemleri içerir
• Bir sistemdir ve iyi koordinasyon ve iletişim ile çalışır (Kümes-Entegrasyon-Bölgesel-Ülkesel
düzeyde olabilir).
• Sürekli eğitim ister
Enfeksiyon kontrolü BİYO-GÜVENLİK PROGRAMI ile yapılır.
BİYO-GÜVENLİK PROGRAMI
HACCP 7 ilke ve 12 uygulama aşaması çerçevesinde inşa edilmiştir:
1- Tehlike analizinin yapılması,
2- Kritik kontrol noktalarının belirlenmesi,
3- Kritik limitlerin oluşturulması,
4- Kritik kontrol noktalarının izlenmesi için sistemin kurulması,
5- Kontrol altında olmayan noktaların izlenmesi ve varsa düzeltici faaliyetlerin
oluşturulması,
6- Sistemin etkili bir şekilde işlemesinin denetlenmesi için kontrol prosedürlerinin
oluşturulması,
7- Bu ilkelerin uygulanması için prosedür ve kayıtları kapsayan dökümantasyon sisteminin
oluşturulması.
Etkin uygulanan HACCP ile kuruluşun kazandıkları:
• Müşteri güveninin artmasını sağlar,
• Tüketicilerin gıda olarak aldıkları ürünlerin sağlıklı ve güvenli olduklarından
emin olmalarını sağlar,
• Önleyici yaklaşım ilkesine uygun çalışarak; imha, tekrar işleme ve ürün geri çağırmaları
ortadan kaldırır,
• Tüketici sağlığını riske sokabilecek kritik noktaları kontrol altına alarak, ürün
kalitesini yükseltir,
• Güvenilir Gıda Üretme / Satma Taahhüdünüzü Ortaya Koyar,
• Tüketici/müşteri, perakendeci ve hükümet organlarının güvenini arttırır,
|
|
|
• Markanızı / kurum imajınızı güçlendirir,
• Düzenleme Makamları / Diger Gözetmenlerce Denetime Maruz Kaldığınızda Yardımcı
Olur,
• Yeni Pazar / yeni müşteri beklentilerinizi arttırır,
• Etkin bir oto-kontrol sisteminin uygulanmasını sağlar,
• Müşteri talebine uygunluğu sağlar,
• Yasal mevzuata uygunluğu sağlar.
|
PRONTECH Aşağıda sıralanan özellikler sayesinde pratik kullanım sağlar.
• Organik madde varlığında etkili. .
• Nötr pH ‘da olup, 3-11 pH aralığında çalışması.
• Biofilme penetre olur ve su kanallarıyla yayılan mikroorganizmaların kontaminasyon
kaynağını ortadan kaldırır.
• Mikroorganizmaların %99.999 kadarını 30 saniyede elimine eder.
• Bakterisit, fungisit, virüsit, algasit(yosun),ve sporosit özelliği ile dezenfeksiyon
ve korumayı sağlar.
• Yüksek düzey dezenfeksiyon sağlar.
• Geniş spektrumlu patojenlerin önlenmesine yardımcı olur.
• Yüzey gerilimini %56’ ya kadar düşürür.
|
|
|
• Diğer ürünlerin ulaşamadığı küçük porlara ve yarıklara penetre olur.
• Üniformaları ve yerleri dezenfekte eder.
• Aşındırıcı değildir.
• Kokuyu elimine eder.
• %100 geri dönüşümlüdür.
• Kalsiyum karbonatın 550 ppm’ine kadar olan sert sularda çalışır.
• Düşük dozlarda yüksek düzeyde etki gösterir.
• Yer-yüzey, ekipman ve hava dezenfeksiyonunda TEK ÜRÜN olarak kullanılır.
|
Mandıralarda PRONTECH’in uygulama tablosu
KULLANIMI DOZ
|
DOZ
|
UYGULAMA
|
Konteynırların dezenfeksiyonu
|
400 ppm( 1 g/L)
|
Solüsyonu , doğrudan temas edecek şekilde uygulayın ve durulayın
|
Soğutma Tanklarının Dezenfeksiyonu
|
25 ppm ( 1 g/ 16L )
|
Solüsyonu doğrudan temasla uygulayın ve durulayın. Eğer süt fermantasyon prosesinde
kullanılacaksa,hareketli durulama yapın.
|
Soğuk odaların ve buzdolaplarının dezenfeksiyonu
|
800 ppm (2 g/L)
|
Duvarları ve zemini çok iyi kaplayacak şekilde, Sisleme,sprey
|
Çevresel dezenfeksiyon
|
800 ppm (2 g/L)
|
Sisleme,sprey
|
Duvarların ve zeminlerin dezenfeksiyonu
|
400 ppm (1 g/L)
|
Sisleme,sprey
|
Eldivenlerin dezenfeksiyonu
|
400 ppm (1 g/L)
|
Daldırma yoluyla
|
Çalışma bezlerinin dezenfeksiyonu
|
400 ppm (1 g/L)
|
Direk temas
|
Biyofilmin Kontrolü
|
(800 ppm) (2 g/L)
|
Direk temas
|
Nakliye için araçların dezenfeksiyonu
|
800 ppm (2 g/L)
|
Sisleme,sprey
|
Nakliye için araçların dezenfeksiyonu
|
400 ppm (1 g/L)
|
Doğrudan uygulama veya sprey
|
RESTAURANTLARDA UYGULAMA TABLOSU
Mutfak
|
Çalışanların üniformalarının ve botlarının dezenfeksiyonu
|
200 ppm
|
Duvarların, yerlerin, ekipmanların, kapların, tabak setlerinin dezenfeksiyonu
|
400-800 ppm
|
Tabak, bıçak, tencere, bardak vb. dezenfeksiyonu
|
100 ppm
|
Soğuk odaların dezenfeksiyonu
|
800 ppm
|
Aerobik bakterilerin eliminasyonu ve koku kontrolü
|
800 ppm
|
Alan dezenfeksiyonu ve koku kontrolü
|
800 ppm
|
Sıcak su şişelerin dezenfeksiyonu (Haftalık)
|
800 ppm
|
Yemek Odası
|
Halıların koku kontrolü
|
800 ppm
|
Alan dezenfeksiyonu
|
800 ppm
|
Masaların genel dezenfeksiyonu
|
200 ppm
|
Ekipmanların, masaların, araçların dezenfeksiyonu
|
400 ppm
|
Barlar
|
Rafların ve masaların dezenfeksiyonu
|
200 ppm
|
Tabakların dezenfeksiyonu
|
200 ppm
|
Duvar, yer vb dezenfeksiyonu
|
400 ppm
|
Alanın dezenfeksiyonu ve koku kontrolü
|
800 ppm
|
Halıların kokusunun giderilmesi
|
800 ppm
|
MEZBAHANE VE KESİMHANELERDE
KULLANIMI DOZ
|
DOZ
|
UYGULAMA
|
NOT
|
Alanların Dezenfeksiyonu
|
2g/L (800 ppm)
|
sisleme
|
Tüm alanı kapsayacak şekilde
|
Yüzeylerin Dezenfeksiyonu
|
1g/L (400 ppm)
|
Sprey
|
Tüm yüzeyler ıslanacak şekilde
|
Ekipmanların Dezenfeksiyonu
|
1g/L (400 ppm)
|
Sprey,yıkama
|
Direk temas
|
Çizmelerin ve Tekerlerin Dezenfeksiyonu
|
1g/L (400 ppm)
|
Direk suya
|
3 günde bir solüsyon değiştirilir
|
Biyofilmin Kontrolü
|
2g/L (800 ppm)
|
Direk temas
|
Devre aralarında
|
Klima sistemleri;
|
2g/L (800 ppm)
|
Direk temas
|
3 ayda bir
|
Ön Soğutucu Dezenfeksiyonu
|
1g/16L (25 ppm)
|
Doğrudan uygulama
|
Direk
Temas |
Soğutucu Dezenfeksiyonu
|
1g/16L (25 ppm)
|
Doğrudan uygulama
|
Direk
Temas |
Ulaşım Araçları Dezenfeksiyonu
|
1g/L (400 ppm)
|
sprey
|
Tüm yüzeyler ıslanacak şekilde
|
Ulaşım Araçları Dezenfeksiyonu
|
2g/L (800 ppm)
|
sprey
|
Tüm alanı kapsayacak şekilde
|
NOT:
• Sporlu bakterilerle mücadele söz konusu ise 2gr/Litre(800 ppm) PRONTECH 5 dakika
uygulanır
• Dezenfeksiyonun etkinliği için önce kaba temizlik yapılır, sonra tüm yüzeyler
yıkanır.