GIDA ÜRETİM ve YEM TESİSLERİNDE

PRONTECH  UYGULAMA ALANLARI

• Kesimhanelerde
• Mezbahanelerde
• Yem fabrikaları
• Otel ve restaurantlarda
• Gıda üretimi ve paketlemesi yapan tesislerde

5996 sayılı Veteriner hizmetleri,bitki sağlığı,gıda ve yem kanunu 11/06/2010 tarihinde kabul edilmiş, 13 Haziran 2010 tarih ve 27610 Sayılı Resmi Gazete yayınlanmıştır. Bu kanununun Gıda işletmecisi, HACCP ( tehlike analizi ve kritik kontrol noktaları ) ilkelerine dayanan gıda güvenilirliği sistemini kuracak ve uygulayacak.( Madde 29 ve madde30) ETKİN İLAÇ firması, biyogüvenlikte kullanılabilecek yeni teknoloji ,maksimumu koruma sağlayan, dezenfektan sektörünün atom bombası PRONTECH ‘i siz kullanıcılarıyla buluşturuyor. PRONTECH kullanıldığı yüzeyde etkiyi 5 gün koruyan, stabil, 30 saniyede hızlı etkiye sahip , kullanıcıya toksik olmayan, yüzeylerle uyumlu ve kalıntı bırakmayan, mükemmel bir yer ve yüzey dezenfektanıdır.
PRONTECH ile çalışmak sanitasyon ve verimlilik görüşünüzü değiştirecektir.
PRONTECH entegrenizin standart HACCP sanitasyon programına dahil edilebilir ve sizin verim ve karlılığınızı büyük oranda artırır.

HACCP= Gıda güvenliğinin sağlanmasına yönelik olarak uygulanan bir sistemdir.

Biyogüvenlik nedir?

• Hastalıklara karşı ilk savunma noktasıdır
• Mikroorganizmaların girişinin önlenmesi ve bu işlemin başarılması
• Karmaşık olmayan basit işlemleri içerir
• Bir sistemdir ve iyi koordinasyon ve iletişim ile çalışır (Kümes-Entegrasyon-Bölgesel-Ülkesel düzeyde olabilir).
• Sürekli eğitim ister
Enfeksiyon kontrolü BİYO-GÜVENLİK PROGRAMI ile yapılır.

BİYO-GÜVENLİK PROGRAMI
           


HACCP 7 ilke ve 12 uygulama aşaması çerçevesinde inşa edilmiştir:

1- Tehlike analizinin yapılması,
2- Kritik kontrol noktalarının belirlenmesi,
3- Kritik limitlerin oluşturulması,
4- Kritik kontrol noktalarının izlenmesi için sistemin kurulması,
5- Kontrol altında olmayan noktaların izlenmesi ve varsa düzeltici faaliyetlerin oluşturulması,
6- Sistemin etkili bir şekilde işlemesinin denetlenmesi için kontrol prosedürlerinin oluşturulması,
7- Bu ilkelerin uygulanması için prosedür ve kayıtları kapsayan dökümantasyon sisteminin oluşturulması.

Etkin uygulanan HACCP ile kuruluşun kazandıkları:

• Müşteri güveninin artmasını sağlar,
• Tüketicilerin gıda olarak aldıkları ürünlerin sağlıklı ve güvenli olduklarından emin olmalarını sağlar,
• Önleyici yaklaşım ilkesine uygun çalışarak; imha, tekrar işleme ve ürün geri çağırmaları ortadan kaldırır,
• Tüketici sağlığını riske sokabilecek kritik noktaları kontrol altına alarak, ürün kalitesini yükseltir,
• Güvenilir Gıda Üretme / Satma Taahhüdünüzü Ortaya Koyar,
• Tüketici/müşteri, perakendeci ve hükümet organlarının güvenini arttırır,
• Markanızı / kurum imajınızı güçlendirir,
• Düzenleme Makamları / Diger Gözetmenlerce Denetime Maruz Kaldığınızda Yardımcı Olur,
• Yeni Pazar / yeni müşteri beklentilerinizi arttırır,
• Etkin bir oto-kontrol sisteminin uygulanmasını sağlar,
• Müşteri talebine uygunluğu sağlar,
• Yasal mevzuata uygunluğu sağlar.

PRONTECH Aşağıda sıralanan özellikler sayesinde pratik kullanım sağlar.

• Organik madde varlığında etkili. .
• Nötr pH ‘da olup, 3-11 pH aralığında çalışması.
• Biofilme penetre olur ve su kanallarıyla yayılan mikroorganizmaların kontaminasyon kaynağını ortadan kaldırır.
• Mikroorganizmaların %99.999 kadarını 30 saniyede elimine eder.
• Bakterisit, fungisit, virüsit, algasit(yosun),ve sporosit özelliği ile dezenfeksiyon ve korumayı sağlar.
• Yüksek düzey dezenfeksiyon sağlar.
• Geniş spektrumlu patojenlerin önlenmesine yardımcı olur.
• Yüzey gerilimini %56’ ya kadar düşürür.
• Diğer ürünlerin ulaşamadığı küçük porlara ve yarıklara penetre olur.
• Üniformaları ve yerleri dezenfekte eder.
• Aşındırıcı değildir.
• Kokuyu elimine eder.
• %100 geri dönüşümlüdür.
• Kalsiyum karbonatın 550 ppm’ine kadar olan sert sularda çalışır.
• Düşük dozlarda yüksek düzeyde etki gösterir.
• Yer-yüzey, ekipman ve hava dezenfeksiyonunda TEK ÜRÜN olarak kullanılır.

Mandıralarda PRONTECH’in uygulama tablosu

KULLANIMI DOZ
DOZ
UYGULAMA
Konteynırların dezenfeksiyonu 400 ppm( 1 g/L) Solüsyonu , doğrudan temas edecek şekilde uygulayın ve durulayın
Soğutma Tanklarının Dezenfeksiyonu 25 ppm ( 1 g/ 16L ) Solüsyonu doğrudan temasla uygulayın ve durulayın. Eğer süt fermantasyon prosesinde kullanılacaksa,hareketli durulama yapın.
Soğuk odaların ve buzdolaplarının dezenfeksiyonu 800 ppm (2 g/L) Duvarları ve zemini çok iyi kaplayacak şekilde, Sisleme,sprey
Çevresel dezenfeksiyon 800 ppm (2 g/L) Sisleme,sprey
Duvarların ve zeminlerin dezenfeksiyonu 400 ppm (1 g/L) Sisleme,sprey
Eldivenlerin dezenfeksiyonu 400 ppm (1 g/L) Daldırma yoluyla
Çalışma bezlerinin dezenfeksiyonu 400 ppm (1 g/L) Direk temas
Biyofilmin Kontrolü (800 ppm) (2 g/L) Direk temas
Nakliye için araçların dezenfeksiyonu 800 ppm (2 g/L) Sisleme,sprey
Nakliye için araçların dezenfeksiyonu 400 ppm (1 g/L) Doğrudan uygulama veya sprey

RESTAURANTLARDA UYGULAMA TABLOSU

Mutfak
Çalışanların üniformalarının ve botlarının dezenfeksiyonu 200 ppm
Duvarların, yerlerin, ekipmanların, kapların, tabak setlerinin dezenfeksiyonu 400-800 ppm
Tabak, bıçak, tencere, bardak vb. dezenfeksiyonu 100 ppm
Soğuk odaların dezenfeksiyonu 800 ppm
Aerobik bakterilerin eliminasyonu ve koku kontrolü 800 ppm
Alan dezenfeksiyonu ve koku kontrolü 800 ppm
Sıcak su şişelerin dezenfeksiyonu (Haftalık) 800 ppm

Yemek Odası
Halıların koku kontrolü 800 ppm
Alan dezenfeksiyonu 800 ppm
Masaların genel dezenfeksiyonu 200 ppm
Ekipmanların, masaların, araçların dezenfeksiyonu 400 ppm

Barlar
Rafların ve masaların dezenfeksiyonu 200 ppm
Tabakların dezenfeksiyonu 200 ppm
Duvar, yer vb dezenfeksiyonu 400 ppm
Alanın dezenfeksiyonu ve koku kontrolü 800 ppm
Halıların kokusunun giderilmesi 800 ppm

MEZBAHANE VE KESİMHANELERDE

KULLANIMI DOZ
DOZ
UYGULAMA
NOT
Alanların Dezenfeksiyonu 2g/L (800 ppm) sisleme Tüm alanı kapsayacak şekilde
Yüzeylerin Dezenfeksiyonu 1g/L (400 ppm) Sprey Tüm yüzeyler ıslanacak şekilde
Ekipmanların Dezenfeksiyonu 1g/L (400 ppm) Sprey,yıkama Direk temas
Çizmelerin ve Tekerlerin Dezenfeksiyonu 1g/L (400 ppm) Direk suya 3 günde bir solüsyon değiştirilir
Biyofilmin Kontrolü 2g/L (800 ppm) Direk temas Devre aralarında
Klima sistemleri; 2g/L (800 ppm) Direk temas 3 ayda bir
Ön Soğutucu Dezenfeksiyonu 1g/16L (25 ppm) Doğrudan uygulama  Direk Temas
Soğutucu Dezenfeksiyonu 1g/16L (25 ppm) Doğrudan uygulama  Direk Temas
Ulaşım Araçları Dezenfeksiyonu 1g/L (400 ppm) sprey Tüm yüzeyler ıslanacak şekilde
Ulaşım Araçları Dezenfeksiyonu 2g/L (800 ppm) sprey Tüm alanı kapsayacak şekilde

NOT:
• Sporlu bakterilerle mücadele söz konusu ise 2gr/Litre(800 ppm) PRONTECH 5 dakika uygulanır
• Dezenfeksiyonun etkinliği için önce kaba temizlik yapılır, sonra tüm yüzeyler yıkanır.