Hayvan Sağlığında PronTech
Avian İnfluenza(H5N1) Hastalığı
Avian influenza, halk arasında tavuk vebası veya kuş gribi olarak da bilinen, influenza A grubu virüslerin neden olduğu, kanatlı hayvanlarda solunum ve sinir sistemine ait belirtilerle birlikte yüksek morbidite ve mortalite hızı ile seyreden çok bulaşıcı bir hastalıktır. Hastalık çok büyük ekonomik kayıplara yol açmaktadır. Ülkemizin coğrafi özellikleri ve iklim yapısı , hastalığın saklayıcısı ve taşıyıcısı durumunda olan göçmen kuşlar için uygun bir yapı gösterdiğinden , her zaman için bir riskin mevcudiyeti söz konusudur.
Kontrol ve koruma:
Virüs, bulaştığı hayvan gübresinde soğuk havada 3 haftaya kadar canlı kalabilir. Virüs suda 22 C° lik ısıda 4 günden fazla canlı kalabilirken 0 C° de ise 30 gün canlı kalabilir. Ağır patojen özelliğe sahip virüs barındıran hayvan dışkısının 1 gramı 1 milyon kanatlı hayvana hastalık bulaştırabilir. En önemli kontrol önlemi hastalıklı ya da virüse maruz kalmış olma ihtimali olan hayvanı mümkün olduğu kadar hızlı itlaf etmektir. İtlaf edilmiş hayvanların mutlaka uygun şekilde gömülmesi gerekir (kireçlenerek ve yeterli derinliğe gömülerek). Çiftliklerin karantinaya alınması ve H5N1 de etkili PRONTECH ile dezenfeksiyonu önerilir.
Hayvan Sağlığı
Enfeksiyon riskinin olduğu durumlarda; hayvan barınaklarının,( sığır, koyun, kanatlı, at, kedi ve köpek vs.) ve su sistemlerinin dezenfekte edilmesi gereklidir. Veteriner klinikleri, hastalıkların yayılmasında köprü görevi görür. Kliniklere hasta gelen hayvanlardan bulaşma risklerini azaltmak için PRONTECH kullanmak yeterlidir. Veteriner kliniklerinde bulunan kafesler riskli alandır.
PronTech Uygulama Alanları
- Kanatlı üretme çiftliklerinde
- Broyler ve damızlıkta
- Kesimhanelerinde
- Mezbahanelerde,
- At barınaklarında
- Kafes kuşları barınaklarında
- Kuluçkahanelerde
- Yumurtacılarda
- Büyükbaş ve Küçükbaş Hayvan Üretim Yerlerinde
- Balık Üretim tesislerinde
- Karides Üretim tesislerinde
- Çöp Konteynırlarında
- Veteriner ve Hayvan Barınaklarında
- Karides Üretim tesislerinde
PronTech Hangi Hastalıklarda Kullanılır
- Şap
- Mantar
- Anthrax(şarbon)
- Brucellozis
- Leptospirozis
- Listeriozis
- Mastitis
- Ruam(malleus)
- Tüberkülozis
Şap Hastalığı
Şap hastalığı ülkeler arası canlı hayvan ve hayvansal ürün ticaretini olumsuz yönde etkileyen, büyük ekonomik kayıplara neden olan, çift tırnaklı hayvanların akut ve çok bulaşıcı viral bir hastalığıdır.
Sığırlarda Şap Hastalığında Görülen Semptomlar
• Yüksek ateş
• Titreme
• Donuk ve cansız bakışlar
• Salyalı ve şapırtılı ağız
• Ağız, dil ve dudaklarda yaralar
• Diş etlerinde hassasiyet ve içi dolu kabarcıklar, kabarcıklar birkaç saat sonra açılır ve
açık kırmızı renkli yaralar meydana gelir
• Hassas ve ızdıraplı ayaklar
• Ağır vakalarda tırnak düşmesi
• Süt veriminde azalma
• Buzağılarda ölüm
Koyunlarda Şap Hastalığında Görülen Semptomlar
Sığırlarda görülen belirtilere ilave olarak;
-> Durgunluk
-> Halsizlik
-> Aniden oluşan topallık
-> Sürüden ayrı yatma isteği
-> Kuzularda ölüm
Şap hastalığının meydana getirdiği kayıplar
-> Süt ve et verimindeki kayıplar
-> Hayvanların gelişmesinde gerilik
-> Gebe hayvanlarda yavru atma
-> Özellikle genç hayvanlarda görülen oldukça yüksek oranda ölümler
-> Dış ticarete getirilen kısıtlamalardan doğan ekonomik kayıplar
-> Tedavi masrafındaki maliyet
Şap Hastalığında Kontrol ve Koruma
*PRONTECH ile çevre iyice dezenfekte edilir. Prontech'li su ile çevre dezenfeksiyonu sağlanır.
*Su kanalları-su tankları
*Yemlikler
*Buzağı kulübeleri
*Sağımhaneler
*Sağım makinaları
Şarbon Hastalığı
Şarbon Bacillus anthracis isimli bakterinin sebep olduğu bir hastalıktır. Antraks ismiyle bilinen şarbon özellikle sığır, koyun, keçi ve deve gibi otçul memeli hayvanların bir hastalığı olmakla beraber insanlarda, diğer memelilerde ve bazı kuşlarda da görülebilmektedir. Havayla temas eden şarbon bakterisi, spor denilen dış ortama dayanıklı bir yapıya dönüştüğünden yıllarca hastalık yapabilme özelliğini sürdürür. Hayvanların bu bakterilere temasıyla da hastalık tekrar ortaya çıkar. etkeni; hareketsiz, aerob, gram pozitif özelliğindedir.
Hastalık hayvanlara oral yolla, derideki yaralarla ve solunumla bulaşır. Hastalığın görüldüğü çiftlikler hasta hayvanların gömüldüğü yerler ve çevreleri bulaşma yönünden tehlikeli yerlerdir.
Şarbon Hastalığında Görülen Semptomlar :
• Hayvanlarda yüksek ateş
• Dalakta büyüme
• Kanın katran gibi koyu renk alması
• Kanın pıhtılaşma özelliğinin kaybolması

Şarbondan Kontrol ve Koruma
• Şarbonlu olduğundan şüphelenilen veya şarbondan ölen hayvanlar asla kesilmemeli ve yüzülmemelidir.
• Şarbondan ölen hayvanlar mümkünse yakılarak imha edilmeli veya 2 metre derinliğinde çukurlar açılarak üzerine sönmemiş kireç dökülüp gömülmelidir.
• Hasta hayvanların bulundukları yerler ve taşındıkları nakil vasıtaları temizlenmeli , PRONTECH ile dezenfekte edilmelidir.
• Hasta hayvanların temas ettiği yem maddeleri, altlıklar ve gübre gibi bulaşık materyaller yakılarak imha edilmelidir.
• Hastalık şüphesiyle yetkili birimler tarafından konulan müşahade ve karantina süresi sona ermeden hayvanlar kesilmemeli ve etleri tüketilmemelidir.
• Şarbonun yayılmasını önlemek amacı ile öncelikle hastalığın konakçı olarak seçtiği koyun, keçi, sığır, manda, at, kedi, köpek barınakları PRONTECH ile dezenfekte edilmelidir.
PronTech Kullanım Alanları
*Her çeşit hayvan barınağının dezenfeksiyonunda
*Çiftliklerde ki her çeşit alet ve ekipmanın dezenfeksiyonunda
*Sanitasyonu sağlanan yüzeylerin(duvarlar,yemlikler,suluklar ve benzeri yüzeyler) rutin dezenfeksiyonunda
*Su sistemi dezenfeksiyonunda (Biyofilm)
*Zemin ve adsorban yüzeylerin dezenfeksiyonunda
*Hayvan ayak havuzlarında,
*Nakil araçlarının ve tekerleklerinin dezenfeksiyonunda
*Veteriner kliniklerinin dezenfeksiyonunda
PRONTECH dozaj pompası, sisleme cihazı ve ULV cihazı gibi farklı ekipmanlarla kullanıma oldukça uygundur.
Tavuk Çİftliklerinde
Hayvanın canlı olarak naklinden itibaren; kesim, işleme, taşıma ve satış aşamalarında teknolojik ve hijyenik kurallara uyulmadığı taktirde, pek çok çeşitte ve yüksek sayıdaki mikroorganizma ile kontamine olabilen piliç eti, kısa sürede tüketilemez duruma gelerek, büyük ekonomik kayıplara ve sağlık problemlerine neden olabilmektedir. Özellikle son yıllarda, bütün dünyada artış gösteren hayvan ve hayvansal ürün kaynaklı enfeksiyon ve intoksikasyonlar içerisinde, kanatlı etinden kaynaklananların önemli bir yer tuttuğu da bildirilmektedir. İşletmeler tavuk etinde HACCP analizini özellikle patojenleri elimine edebilmek ve tüketiciye sağlıklı bir ürün sunabilmek amacıyla uygulamalıdır.
Kanatlı Etiyle Bulaşan Başlıca Patojen Mikroorganizmalar
• Salmonella spp.
• Campylobacter jejuni
• Listeria monocytogenes
• Clostridium perfringens
• Staphylococcus aureus
Salmonella nedir?
Salmonella çubuk şeklindeki, hareketli (hareketsiz olan S. gallinarum and S. pullorum hariç), spor oluşturamayan ve Gram- negatif olan bir tür bakterinin adıdır. Yaygın olarak hayvanlarda özelliklede kümes hayvanlarında görülür. Bu organizmanın kaynakları su, toprak, böcekler, fabrika yüzeyleri, mutfak yüzeyleri, hayvan dışkıları, çiğ et ve çiğ deniz mahsulleri sadece birkaçıdır.
Belirtiler nelerdir?
Salmonella bulaşan kişilerde genel olarak baş ağrısı, ateş, mide krampları, ishal, mide bulantısı ve kusma gibi belirtiler görülür. Bu belirtiler genellikle 4-7 gün; bazen de daha uzun sürer. Eklemlerle ilgili semptomlar 3-4 hafta sürebilir.
Kimler risk altındadır?
Bütün yaş grupları buna maruz kalabilir, fakat semptomları yaşlılarda, bebeklerde ve hastalıklı insanlarda daha şiddetlidir.
Nasıl Bulaşır?
• Tüm hayvan türleri Salmonella spp . Taşır.
• Organizmalar yem ve çevreyi kontamine eder.
• Su sistemlerinden (biyofilm) bulaşır.
• Tüm Salmonella’lar potansiyel olarak patojeniktir.
• Salmonella organizmaları dirençlidir.
– Çöplerin içinde 144 gün
– Tüylerin içinde 4 yıl yaşarlar.
– Fare, kuşlar, balık, hayvan proteini,sinek, su (biyofilm) ile bulaşır.
• Bakteri hücre içine penetre olur,antibiyotik tedavisinde bile varlığını sürdürür.

• Taşıyıcılıktaki genel durum ortaktır. (semptomlar azdır)
• Bazı türler dikey iletilir.(yumurta aracılığı ile )
• Düşük kontaminasyon kesimhanelerde Bağırsaklardan kaynaklanan yüksek oranda kontaminasyona sebep olabilir.
• Enfeksiyonun bir çok potensiyel kaynağı sürülere yayılmasını önlemeyi hemen hemen imkansız kılıyor.
• Slamonellosis sadece kanatlı problemi değildir. Bu aynı zamanda Halk Sağlığı problemidir.
• Endüstriye verdiği zarar çok büyüktür.
• Büyük zarar kontrol planı maliyetidir.
• Diğer bir zarar kontaminasyondan dolayı etlerde ve gıdalarda bulunması
DSÖ'nün Gıda Zehirlenmesine Karşı 10 Adım Kuralı
- Güvenli gıda seçin
- Gıdalarınızı tam olarak pişirin
- Pişmiş gıdaları vakit geçirmeden tüketin
- Pişmiş gıdaları dikkatli depolayın
- Pişmiş gıdanın tamamını ısıtın
- Pişmiş gıdayla çiğ gıda arasındaki teması önleyin
- Ellerinizi tekrar tekrar yıkayın
- Mutfak yüzeylerini temiz tutun
- Gıdaları hayvanlardan koruyun
- Saf ve temiz su kullanın
Kanatlı Eti Hijyeni (Kümesten sofraya güvenli üretim yaklaşımı)
• Saha bazında; kümes, klima sistemi ve su sisteminin dezenfeksiyonu
• Kesim aşamasında kesimhanenin dezenfeksiyonu
• İşleme, muhafaza, taşıma aşamasında yüzeylerin dezenfeksiyonu
PronTech Patojenleri nasıl elimine edileceğine dair fikirleri değiştirdi.
- PRONTECH güçlü ve benzersiz bir bakterisit,fungisit,virüsitve algasit ve sporosittir.Brolier, damızlıklar,ticari yumurtacılar ve kesimhanelerde bulunan patojenlerin varyetelerini kontrol ve elimine etmesinin yanı sıra kuluçkahanelerde dezenfeksiyonu ve korumayı sağlar.
- PRONTECH Avian influenza,Gumboro,Salmonella sp,E.coli,Aspergilus sp ve diğerlerini elimine eder.
- PRONTECH işletmenizin standart HACCP sanitasyon programına dahil edebilir,sizin verim ve karlılığınızı büyük oranda artırır.
- PRONTECH biyofilme penetre olur ve su kanallarıyla yayılan mikroorganizmaların kontaminasyon kaynağını ortadan kaldırır.
- PRONTECH ayrıca ekipmanları tepsileri araç gereçleri duvarları ve yerleri hiç koku bırakmadan hızlı ve etkili bir şekilde dezenfekte eder.
- PRONTECH çok düşük toksisiteye sahip olup,pratik kullanım sağlar.Maske ,eldiven yada özel giysi giymeye gerek kalmaz.
- PRONTECH çevreye dosttur. Tüm kanalizasyon sistemlerinde %100 geri dönüşümlüdür.
- Her alanda tek dezenfektan PRONTECH kullanımı yeterlidir.Elektiriksel şok etkisi mikroorganizmalara etki ettiği için direnç gelişmez.Direnç gelişmediği için sürekli kullanılmasında problem yoktur.
Aşağıda sıralananlar sayesinde pratik kullanım
- Stabilitesi (aşırı sıcaklıklarda satabil)
- Kuru boncuk formu
- Uçucu olmayan özelliği
- Depolama alanında düşük maliyet, granül formu sayesinde rahat taşıma ve ulaşım
- Kokusuz
- Tahriş edici olmayan
- Aşındırıcı olmayan
- Direnç yaratmayan.
- Ph 3-11 arlığında çalışma özelliği
- Organik madde varlığında etkili
- Biyofilmlerde etkili
- 30 saniyede mikroorganizmaların %99,999 kadarını elimine eden ideal yüksek düzey dezenfektandır.
At Barınağının Dezenfeksiyonu
PronTech Dezenfektan
• Organik madde varlığında stabildir.
• Nötr pH ‘da olup, 3-11 pH aralığında çalışır.
• Biofilme penetre olur ve su kanallarıyla yayılan mikroorganizmaların kontaminasyon kaynağını ortadan kaldırır.
• Mikroorganizmaların %99.999 kadarını 30 saniyede elimine eder.
• Hem temizler, hem dezenfekte eder.
• Daha sağlıklı bir ortam sağlar.
• İnsan, hayvan ve çevre sağlığına zarar vermez.
• Yer,yüzey,ekipman ve hava dezenfeksiyonunda etklidir.Mikroorganizmalara karşı tam kontrol ve koruma sağlar.
• Ahır yüzeyi, alet ve ekipmanın temizlik ve dezenfeksiyonunda idealdir.
• Geniş spektrumlu etkili bir dezenfektandır.
Hastalıklar nasıl bulaşır?
En önemli kaynak diğer atlardır.
1- Atlardan atlara direk temasla.
2- Aynı ahırda bakılan hayvanlarda solunum yoluyla.
3- Koşum takımı, eyer gibi ekipman, alet ve araçlar, ortak kullanılan yalak ve suluklarla.
4- Hasta atlarla uğraşan insanlarla.